ziola zwalczajace zgage

Zioła na zgagę pomagają szybko i skutecznie złagodzić przykre dolegliwości. Nie wpływają w żaden sposób na procesy trawienia ani nie zmniejszają ilości wydzielanych soków trawiennych. Są szeroko dostępne, nie tylko w sklepach zielarskich. Można je zaparzać i pić przez cały dzień. Jakie zioła na zgagę wybrać? 

Zgaga – leczenie domowymi sposobamiLeczenie medyczne
ograniczenie spożycia solileki farmakologiczne
ograniczenie spożycia tłustych potrawzabiegi operacyjne
ograniczenie alkoholu 
zioła 

„Zioła na zgagę należy zaparzać pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie popijać małymi łykami. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi odpowiednie składniki” – mówi Alicja Orłowska z Kredensu Ziołowego

Zioła na zgagę – skuteczny sposób łagodzenia objawów   

Zioła na zgagę wykazują szereg korzystnych właściwości. Po pierwsze zmniejszają stany zapalne, łagodzą spowodowane nimi podrażnienia, a także uciążliwe uczucie pieczenia. Powodują powstawanie powłoki ochronne w przełyku, co minimalizuje ryzyko podrażnienia śluzówki. Regularnie zażywane zioła na zgagę poprawiają jakość i komfort życia.

wizualizacja zjawiska zgagi zoladkowej

Zioła na zgagę – objawy

Zioła na zgagę warto włączyć do codziennej diety, kiedy pojawią się pierwsze niepokojące objawy, zwiastujące zgagę. Zgaga spowodowana jest przez niewłaściwa pracę mięśni zwieracza przełyku. Konsekwencją tej nieprawidłowości jest cofanie się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Skąd bierze się uczucie pieczenia? Za sprawą kwasu solnego. Kwas, naturalnie występujący w żołądku nie wywołuje podrażnień. Jest jednak odpowiedzialny za podrażnienia w przełyku, ponieważ jego ściany nie są wyścielone warstwą ochronną. Intensywność pieczenia różnie się w zależności od stopnia zaawansowania choroby czy stopnia uszkodzenia ścian przełyku.

Zioła na zgagę o skutecznym działaniu

Zioła na zgagę są popularnym uzupełnieniem tradycyjnego leczenia. Zawarte w nich składniki aktywne łagodzą i zmniejszają objawy. Jak można je stosować? Najczęściej jest to herbata na zgagę, którą należy pić codziennie. Oprócz specjalnych mieszanek, można też zioła zaparzać oddzielnie. Największą skuteczność przynoszą:

  • liść szałwii. Jest bogatym źródłem: kwasów organicznych, wapnie, flawonoidów, manganu, żelaza, potasu, garbników, witaminy C oraz karotenu. Zawartość garbników, goryczy i związków żywicowych wspiera funkcje układu pokarmowego. Można ją również dodawać do potraw, ponieważ ułatwia ich trawienie. Herbatka szałwiowa, którą pijemy po posiłku pobudza produkcję soków żołądkowych i żółci, przez co poprawia przyswajalność pokarmów oraz stymuluje trawienie. Zmniejsza podrażnienia, które powstają na skutek działania zgagi.
  • liść melisy. Wykazuje właściwości uspokajające, co ma kluczowe znaczenie w przypadku zgagi, która może pojawiać się jako konsekwencja silnego lub długotrwałego stresu. Stres i silne napięcie nerwowe sprzyjają produkcji kwaśnego soku żołądkowego, co może powodować objawy zgagi. Aby melisa mogła łagodzić objawy zgagi, należy ją zażywać regularnie, najlepiej dwa razy dziennie.
  • kłącze tataraku. Roślina jest źródłem cennych składników. Stymuluje produkcję soków żołądkowych, łagodzi podrażnienia i minimalizuje uciążliwe pieczenie w przełyku. Co więcej, zabezpiecza przed podrażnieniami błony śluzowe. Tatarak poprawia także perystaltykę jelit, pobudzając trawienie i profilaktycznie przed wzdęciami.
kobieta trzymajaca peczek ziol na zgage

Podsumowując, to, jaka herbata na zgagę spowoduje ulgę zależy od kilku czynników. Przede wszystkim należy podejmować próby i sprawdzić, jaka mieszanka sprawdza się u nas najlepiej. Aby można było zaobserwować efekty, warto też uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ziołolecznictwo wymaga regularności. W przypadku ziół na zgagę zaleca się ich spożycie nawet kilka razy na dobę. Niektóre łagodzą objawy natychmiast, inne przynoszą działanie długofalowe. Przed zastosowaniem ziół, należy się upewnić, czy nie ma żadnych przeciwwskazań do ich stosowania w naszym przypadku. Warto również pamiętać, że picie ziół nie zastępuje wizyty u specjalisty.

FAQ

  1. Jak zaparzać zioła na zgagę?

Zioła na zgagę zaparzmy według instrukcji na opakowaniu. Zwykle zaleca się wsypanie dwóch łyżek suszu i zalanie gorącą wodą, a następnie odstawienie filiżanki pod przykryciem, aż do zaparzenia. Po upływie około 10 minut można zacząć je pić.

2. Czy zioła na zgagę są bezpieczne?

Jeśli zioła stosujemy zgodnie z zalecaniami i nie przekraczamy wskazanych dawek, to są jak najbardziej bezpieczne. Należy również pamiętać, że zioła na zgagę działają na konkretne objawy, dlatego można je stosować, jeśli takie objawy występują.

3. Jak długo stosować zioła na zgagę?

Zioła na zgagę stosujemy zgodnie z zalecaniami producenta. Niektóre można stosować bez ograniczeń, inne tylko przez określoną ilość czasu. 

Czy zioła na zgagę można zerwać samodzielnie? Większość ziół rośnie na łące, w ten sposób są też zbierane. Jednak wymaga to ogromnej wiedzy i przygotowania. Samodzielne zbieranie ziół może być niebezpieczne, zwłaszcza dla osób, które mają niewielką wiedzę w tym zakresie. W związku z tym lepiej stosować gotowe mieszanki.

Bibliografia

  1. Thompson W. G., Heaton K. W., Heartburn and globus in apparently healthy people., Can Med Assoc J., nr 126, s. 46–48.
  2. Joelsson B., Johnsson F., Heartburn–the acid test., Gut 30/1989, s. 1523-1525.
  3. Bredenoord A. J., Weusten B., Curvers W. L., Timmer R.,Smout A. J., Determinants of perception of heartburn and regurgitation, Gut 55/2006, s. 297-297.
  4. Pope CE., 2nd Pathophysiology and diagnosis of reflux esophagitis. Gastroenterology nr 3/1976, s. 445–454.