owoce bzu

Czarny bez niewątpliwie należy do tej grupy roślin, którą wykorzystuje się w licznych przetworach, wpływających na zdrowie człowieka. Jego korzystne działanie sprawia, że jest on jest jednym z najczęściej wybieranych ziół na różnego rodzaju dolegliwości infekcyjne – czym jest czarny bez, jakie ma działanie i w jaki sposób się go wykorzystuje? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tej roślinie.

Czarny bez – właściwości lecznicze rośliny

Właściwości czarnego bzu jest naprawdę wiele – wynika to z tego, że praktycznie każda część rośliny jest wykorzystywana w zupełnie inny sposób i ma różne składniki, odpowiadające za różnorodne działanie. Czarny bez zawiera w sobie prozdrowotne substancje, takie jak witaminy z grupy B, flawonoidy, kwasy organiczne czy triterpeny. Warto jednak pamiętać, że tylko dojrzałe kwiaty czarnego bzu są zdatne do spożywania – te, które nie zdążyły całkowicie dojrzeć, zawierają w sobie szkodliwą sambunigrynę.

Szeroki wachlarz możliwości czarnego bzu został wykorzystany zarówno w ziołolecznictwie, jak i kosmetologii. 

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZEWŁAŚCIWOŚCI PIELĘGNACYJNE
przeciwgorączkoweoczyszczające na skórę
przeciwzapalneregeneracyjne
moczopędneprzeciwzmarszczkowe
przeczyszczającezmiękczające
przeciwbóloweodżywcze na włosy
przeciwwirusowe 
napotne 
wzmacniające układ odpornościowy 

Ze względu na szereg właściwości, jakie oferuje nam czarny bez – jego składniki, takie jak kwiaty czy owoce można zastosować w przypadku wielu dolegliwości organizmu. Są to między innymi:

  • stany zapalne jamy ustnej,
  • bóle migrenowe,
  • nerwobóle,
  • zapalenia i oparzenia skóry,
  • zapalenie spojówek,
  • stany zapalne dróg oddechowych,
  • przeziębienia.
czarny bez lezacy w naczyniu

Czarny bez w pigułce, czyli charakterystyka zioła

Czarny bez, znany jest w medycynie i ziołolecznictwie również pod łacińską nazwą Sambucus nigra – choć wiele osób wciąż przypisuje to zioło do rodziny bzowatych, w rzeczywistości należy on do grupy piżmaczkowatych. Czarny bez jest doskonale znany w państwach Starego Kontynentu – w naszym kraju cieszymy się szerokim dostępem do dobrodziejstw Bzu pospolitego, jednak, w zależności od regionu, często spotyka się także określenia, takie jak bez apteczny, hyczka, bestek, baźnik, dziki bez czy gołębia pokrzywa.

To zioło zyskało uznanie w lecznictwie ze względu na swoje zastosowanie – w zależności od części rośliny oraz sposobu spożycia, czarny bez może pomagać w nerwobólach czy stanach zapalnych, a także wspomagać leczenie przeziębienia.

Czarny bez – przeciwwskazania, czyli kto nie powinien go stosować

Przeciwwskazania zawsze są pewnym ograniczeniem do korzystania z dobrodziejstw danego produktu. Podobnie jest z czarnym bzem, który mimo licznych korzystnych działań – posiada również warunki, których należy przestrzegać, by nie zaznać uszczerbku na zdrowiu przez jego stosowanie.

Choć syrop z czarnego bzu, sok czy herbata ziołowa nie są szczególnie szkodliwe dla osób cierpiących na różne dolegliwości, to mimo wszystko, warto zwrócić uwagę na stosowanie ilości tych preparatów. Zarówno kobiety w ciąży, jak i karmiące piersią, a także dzieci mogą stosować regularnie przetworzony Sambucus nigra, jednak w tych przypadkach jego zażywanie zawsze powinno skonsultować się z lekarzem. 

Warto podkreślić, że w kwiatach czarnego bzu wykryto białko, mogące powodować reakcje alergiczne – osoby ze skłonnością do alergii mogą źle zareagować na przyjmowanie tego zioła. Dodatkowo, należy pamiętać o tym, by części rośliny zawsze powinno się poddać szczególnej i dokładnej obróbce – w przeciwnym razie, istnieje ryzyko spożycia toksycznych dla organizmu glikozydów, występujących w surowych częściach czarnego bzu.

Czarny bez – jak często pić?

Przetwory z czarnego bzu, choć zostały stworzone w pełni z ziół, to również posiadają ograniczenia w ilości możliwej do spożycia. Przekroczenie zaleconych dawek może prowadzić bowiem do lekkich zatruć organizmu, objawiających się biegunką i bólami brzucha. Jak często i w jakich dawkach można spożywać soki, syropy czy herbaty z czarnego bzu?

Syrop z kwiatów czarnego bzu warto stosować szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm jest narażony na infekcje chorobowe. Taki produkt można spożywać trzy razy dziennie, a proponowana bezpieczna dawka to maksymalnie 15 ml na jeden raz. 

ususzone owoce czarnego bzu na drewnianej desce

Podobnie jak w przypadku syropu – sok z czarnego bzu można stosować w przypadku obniżonej odporności, a także podczas infekcji wirusowo-bakteryjnych. Można go pić codziennie, dodając odrobinę soku do herbaty lub zwykłej wody. Dzienna dawka to około 2-3 szklanki takiego soku, rozcieńczonego w innym płynie. Herbata z czarnego bzu również powinna być stosowana około 2-3 razy w ciągu dnia.

Czarny bez naprawdę posiada szereg różnorodnych zastosowań – jego działanie napotne, przeciwgorączkowe czy przeciwzapalne może znacząco poprawić stan naszego organizmu. Warto więc spożywać produkty z czarnego bzu, takie jak napary czy syropy, by wzmocnić kondycję swojego organizmu.

FAQ

1. Jak działa czarny bez?

Czarny bez to na prawdę remedium na wiele schorzeń. Działa on przeciwgorączkowo, przeciwzapalne, a dzięki swojemu działaniu napotnemu i moczopędnemu świetnie sprawdza się przy oczyszczaniu organizmu z toksyn.

2. Jakie są produkty z czarnego bzu?

Jeśli chodzi o produkty z czarnego bzu, to na rynku dostępne są zarówno soki, syropy, czy herbaty z czarnego bzu. Czarny bez może też występować jako składnik mieszanek ziołowych, np. na oczyszczanie organizmu.

3. Kto powinien stosować czarny bez?

Wskazań do picia czarnego bzu jest wiele. Mogą sięgnąć po niego osoby walczące z przeziębieniem czy stanami grypowymi, ale także chcące wzmocnić swoją odporność. Czarny bez dobrze również działa na skórę, włosy i paznokcie, więc sprawdzi się u osób chcących zadbać o swój wygląd. Będzie także doskonały dla osób, które chcą oczyścić organizm z toksyn.

Bibliografia

1. Gramza-Michałowska, A., Sidor, A., Czarny bez w dietoterapii chorob cywilizacyjnych, Przemysł Spożywczy 1/2015, s. 38–41.

2. Tejero, J Jimenez, P Quinto, EJ Cordoba-Diaz, D Garrosa, M Cordoba-Diaz, M; Gayoso, MJ Girbes, T, Elderberries: A Source of Ribosome-Inactivating Proteins with Lectin Activity, Molecules 20/2015, s. 2364-2387.

3. Kinoshita E., Hayashi K., Katayama H., Hayashi T., Obata A., Anti-Influenza Virus Effects of Elderberry Juice and Its Fractions, Bioscience Biotechnology and Biochemistry 9/2012, s. 1633-1638